Image < Blogs

Sjoemelstroom

2024-01-03

Op onze blog proberen wij de donkere krochten van de stroomproductie en -consumptie te onthullen. We ontraadselen hoe het komt dat ons land, ondanks het verbruik van gigantische hoeveelheden groene stroom, zo weinig duurzame energie produceert. Wat is de geheime verklaring achter deze paradox? We duiken diep in de wereld van stroomleveranciers, groene stroomcertificaten, en het gebruik van wat wij noemen 'sjoemelstroom'.

Wat is sjoemelstroom?

Onder de pretentie van groene stroom verbergt zich een geraffineerd systeem waarmee stroomleveranciers hun klanten manipuleren. Veel leveranciers kopen fysieke elektriciteit tegen de laagste prijs op de stroombeurs, om vervolgens te investeren in de allergoedkoopste groene stroomcertificaten- meestal afkomstig uit het buitenland. De resulterende stroom mag dan officieel groene stroom heten, maar het is niet bepaald bevorderlijk voor de productie van duurzame energie in Nederland. Zo kost het een stroomleverancier minder dan een euro om een heel huishouden een jaar lang te voorzien van wat wij 'sjoemelstroom' noemen.

Sjoemelstroom: ontstaan en invulling

In ons streven naar eerlijke energievoorziening heeft Wise in 2012 de term 'sjoemelstroom' bedacht. Deze frasering beklijft de intricate nuance van de groene stroom-queeste. Wij vroegen ons af hoe het zou kunnen dat, ondanks de overvloedige consumptie van groene stroom in Nederland, de productie van duurzame elektriciteit achterbleef. Deze gedachte leidde tot de ontdekking van de uitgebreide "schimmige" handel achter sommige Garanties van Oorsprong (GvO's).

Hierbij blijkt dat sommige van deze certificaten afkomstig zijn uit Noorwegen waar stroom niet als groen verkocht hoeft te worden, aangezien mensen dat daar toch wel geloven. Vervolgens kan dit groene etiket op onze grijze stroom geplakt worden.

Onze missie

Bij Blog Lifestyle vinden we dat consumenten recht hebben op transparante informatie over de ware oorsprong van hun stroom. Ons streven is om de productie van duurzame energie in Nederland te stimuleren en het gebruik van sjoemelstroom aan te pakken. Informeren, ontmaskeren, en het veranderen van de stroomwereld ten voordele van consument en milieu; dat is het doel van onze blogpost over 'Sjoemelstroom'.

Doe mee aan de beweging

Wil jij ook een verschil maken en deel uitmaken van de oplossing in plaats van het probleem? Sluit je dan aan bij onze missie en wordt deel van de oplossing om een positieve impact te maken op onze wereld door te kiezen voor echte groene energie. Lees onze stukken, deel ze met anderen en laat je stem horen in deze belangrijke strijd voor de toekomst van onze planeet.